Како деца да заволе читање

28.02.2019.

Ова дилема код родитеља најчешће се јави веома касно, када деца већ увелико иду у школу, када домаћи задаци постану "ноћна мора", када дете књигу "узима у шаке" по казни и слично.

Сви знамо да деца уче по моделу и усвајају оне манире које "покупе" од родитеља и своје ближе околине. "Нико се научен није родио", каже стара изрека, па ни љубав према књизи није урођена, она се учи, усваја. На ову тему написано је много стручних чланака и сви су сагласни да читање деци има вишеструке бенефите. Када читате својој деци остваријете блискост и она уче језик и правилан говор од вас. Читање наводи на размишљање а тиме развијамо дечји мозак, а такође утиче на емоционалну интелигенцију.

Никада није сувише рано да почнете да читате свом детету. Најпре можете почети са звучним и сликовним књигама, а касније како дете расте прелазити на оне сложенијег садржаја.

У вртићима ПУ "Наше дете" пракса читања деци је омиљена активност и одраслих и деце. Ове здраве навике негујемо на обострано задовољство. Читалачки кутак обогаћујемо улагањем у нова издања књига што препознају и родитељи који такође доприносе својим донацијама.

У прилогу су фотографије кутка за читање у вртићу "Сунце", којима стимулишемо децу да читање књига буде њихова свакодневна навика.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram