На који начин причамо са децом о Ковиду

03.04.2020.

У ПУ „Наше дете“ Шабац, дани  у којима деца не долазе у вртић испуњени су сталном комуникацијом између васпитача, медицинских сестара са родитељима и децом  у свакој групи. Већина њих већ има успостављене вибер групе у којима комуницирају васпитачи и родитељи међусобно, а остали су их покренули  током протекле недеље. То је олакшало да  већ од првог дана кад деца нису више могла да дођу у вртић, позовемо родитеље и питамо како су деца и они, како им протиче дан , и како се осећају. После размене поздрава, одговора на различита питања родитеља и деце, договорили смо се на нивоу установе, да сви васпитачи свакодневно преко вибера, али и у телефонским контактима, предложе неку игру, материјале, неки изазов који деца заједно са родитељима и другим укућанима могу да реализују. Да израђују различите играчке, понудили смо им слањем линкова на интернету или фотографија. Дајемо им предлоге да децу укључе у кућне послове, предлажемо шта да читају, да нам пошаљу фотографије и снимке онога чиме се баве. Деца и родитељи у оквиру једне група радо размењују и коментаришу шта раде, усвајају идеје и предлоге и једни од других. Коментари, фотографије које шаљу јасно говоре да им је ова подршка значајна и да помаже у данима који су другачији од рутине на коју су навикли.

Затим кроз размену у оквиру онлајн заједнице са осталим колегама из објеката - анализа садржаја и унапређивање предлога, идеја,покретање нових у циљу провокације које могу повести децу и родитеље да се заједно играју и шаљу шта раде.

Фотографије и снимци се постављају на сајт  установе и фб страницу уз сагласност родитеља. Такође се и све важне информације, сем на вртићима, налазе на Фб страници и сајту и повратне информације од родитеља су позитивне и препознајемо колико им све ово помаже.

Стручни сарадници су припремили модел за бележење комуникације васпитача и родитеља који је једноставан и може се лако касније прилагодити вођењу евиденције и документације (Могу да воде на папиру или електронски). На крају недеље, фотографишу белешке и проследе главном васпитачу (стручном сараднику, директору).

Пред вама су видеи настали из наше свакодневне сарадње и комуникације:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram