Први дани у вртићу и значај адаптације

05.09.2018.

Сваки почетак пун је изазова, па тако и први дани у вртићу. Зато је важна адаптација, сарадња са децом и родитељима. Ново окружење, које сада мења породично дружење, је прилика да деца стекну другаре, социјализују се, али собом доноси и бројне изазове, јер је "нови дечји свет" за њих велика непознаница. Едукација и стално унапређење знања свих који учествују у процесу васпитања и образовања деце, од васпитача, преко родитеља, до шире породице и локалне заједнице, је, зато, од изузетног значаја за формирање личности детета и креирање његовог новог окружења.

"Доласком детета у васпитну групу мења се његов дотадашњи начин живљења, углавном мимо његове воље. Ма како била изражена потреба за друштвом вршњака (обично после 3. године), дете у суштини нема потребу да сигурност породичног окружења мења за нешто ново и непознато. Зато највећи број деце реагује плачем или на неки други начин протестује и изражава своју тугу због раздвајања. Њима је тешко да схвате да је вртић/јасле добро и безбедно место као и да ће се родитељи вратити кроз неко време. Страх од одвајања доминира а осећање напуштености их преплављује - манифестације могу бити веома бурне и дуготрајне."

Остатак текста можете прочитати на
http://starisajt.pedagog.rs/polazak%20u%20vrtic.php

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram