ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА ПОКРЕНУЛА ВРТИЋ У ЗАЈЕДНИЦИ ИНСПИРИСАН КУЛТУРНИМ ЗНАМЕНИТОСТИМА МИШАРА

29.05.2022.

Током трајања пројекта „Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група у пружању једнаких могућности за учење и развој“ обишли смо све породице који имају децу предшколског узраста. Због немогућности превоза из удањеног засеока до најближе вртићеве групе, деца до 5 ипо година већином не бораве у истој.

Овим пројектом осмислили смо активност „Вртић у заједници“ у којој обезбеђујемо  већу доступност програмима предшколског васпитања и образовања, нарочито за децу из друштвено осетљивих група.

Мобилним саветовалиштем (која је такође једна од пројектних активности) мапирали смо сву децу у насељу и обишли породице чија деца не иду ни у један вртић. Утврдили смо заинтересованост и најавили васпитача и комби превоз који ће их окупљати у насељу и возити их до места који су означени на културној мапи града. Деца имају прилику да на аутентичан начин упознају локалну историју, обичаје и традицију Мишара као значајног историјског места. Вртић у заједници има за циљ да окупља децу предшколског узраста од 3 до 5,5 година, два пута недељно током маја и јуна 2022. године. Из средстава пројекта за децу су обезбеђени поклони и  средства за рад. Ангажован је васпитач са дугогодишњим искуством у кратким програмима. Бесплатан превоз обезбедила је Предшколска установа „Наше дете“. Подршку смо добили од локалног становништва као и од Драгице Јовановић и њеног удружења „Мишар“.

„Подршка спровођењу овог пројекта обезбеђена је путем грантова додељених у оквиру пројекта ECEC посредством Владе Републике Србије средствима зајма Светске банке. Мишљења изнета овде одражавају погледе аутора и не представљају нужно ставове Министарства просвете или Светске банке”

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram