Процес преласка из вртића у основну школу

21.12.2018.

Сви они који учествују у припреми детета у школу заправо су актери дететове тзв. транзиције из вртића у школу. Почев од родитеља, важну улогу имају и васпитачи и учитељи из школе, а поред њих ту су и вршњаци.

Један од примера сарадње вртића и школе јесте посета четвртака ОШ "Јеврем Обреновић" предшколцима вртића "Бамби". Да прелазак из вртића у школу не буде непознаница деци, чинимо оваквим и многим другим активностима. Предшколци (а често и млађе групе), током године науче који је то пут од куће до школе и како га безбедно прећи. Припрему за школу не треба гледати издвојено из контекста целоживотног развоја јер процес припреме за школу почиње и пре предшколске доби и заправо је уткан у целокупан дететов развој. Оваквим активностима стварамо мотивишуће окружење којим подржавамо дететову радозналост, његове активности ка стицању нових искустава, наглашавајући игру и стваралаштво, а тиме правимо добре услове за успешног школарца.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram