ПРИНЦИПИ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ ЗА ДЕЦУ ПРЕДШКОЛСКОГ УЗРАСТА

04.12.2019.

Децембар 1.део

Драги родитељи, на датом линку можете погледати јеловник за први део децембра, а у тексту испод, наши нутриционисти припремили су вам неколико савета који се тичу принципа правилне исхране за децу предшколског узраста.

Утицај правилне исхране током детињства веома је значајан за здравствено стање у каснијим фазама живота. Неправилне навке у исхрани доводе до гојазности кардиоваскуларних обољења,зубног каријеса,остеопорозе,анемије...

Развој прехрамбене технологије као и савремени начин живота довели су до промене прехрамбених навика.Воћне ужине,као и млечне порције замењене су кондиторским производима,као и пециварским производима који садрже велике количине транс масти,брзо ресорбујућих шећера  што све заједно доводи до повећања масовних незаразних болести.

Исхрана деце у предшколским установама законом је регулисана ”Правилником о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи “Сл.гласник РС  39/2018

Планирањем јеловника у установи баве се нутриционисти-дијететичари. Деца која редовно похађају вртић хране се по стандарду датим правилником и у свакодневној су прилици да виде какав треба да буде целодневни оброк.

Јеловник за децу јаслених и вртићевих група у нашој установи реализује се кроз 4 правилно избалансирана оброка :

  • Доручак
  • Ужина
  • Ручак
  • Воћна порција

Са оваквим распоредом исхране деци се обезбеђује 75% дневних енергетских потреба у градивно енергетским нутријентима.Квалитативне анализе јеловника врши„Завод за јавно здравље Шабац“.Анализира се однос градивно енергетских нутријената(беланчевине,масти и угљени хидрати),као и количина соли у јеловнику.Анализе су у складу са препорукама датим у Правилнику .

Набавка намирница које користимо за припрему и реализацију дечјих јеловника врши се путем „Јавне набавке животних намирница“ где су јасно су дефинисани услови за добављаче по питању безбедности хране и придржавања законских прописа.

Са навршеном првом годином живота дете треба да има три главна оброка (доручак, ручак и вечеру) и два међуоброка. Дете узраста од 1-3 год у току целодневног боравка у вртићу треба да унесе 900 кСаl,а дете узраста од 4-7 год у току боравка у вртићу треба да унесе 1200 до 1400 кСаl.

Модел понашања који деца прихватају је управо онај који им одрасли намећу,зато дете никад не треба  питати шта жели да једе.Његов јеловник треба унапред испланирати  и тога се придржавати.

 

ЕНЕРГЕТСКА ПРЕРАСПОДЕЛА ОБРОКА

За просечан дневни енергетски унос од 1600 kCal за децу од 3-5 година правилно балансираним режимом исхране тј.правилним учешћем градивно-енергетских нутријената за:

  • Доручак треба утрошити 400 kCal
  • 2 ужине у току дана 2 пута по 160 kCal
  • Ручак  560 kCal
  • Вечеру  320 kCal

За просечан дневни енергетски унос од 1600 kCal за децу од 3-5 година правилно балансираним режимом исхране тј.правилним учешћем градивно-енергетских нутријената за:

  • Беланчевине треба утрошити 13% енергије,односно 208 kCal,или 52г
  • Масти  треба утрошити 27% енергије,односно 432 kCal или 48г
  • Угљене хидрате  треба утрошити 60%, енергије односно 960 kCal или 240г

 

Поред повећања енергетске густине оброка све се више сусрећемо са смањеном физичком активношћу деце,која је такође кључан фактор у очувању доброг здравља.

 

ПЛАНИРАЊЕ  ДНЕВНОГ ОБРОКА У ИСХРАНИ   ПОДРАЗУМЕВА:

  • Рационалну исхрану-количина намирница која задовољава потребе организма
  • Уношење хране у складу са потрошњом
  • Одређене количине оптималних састојака хране коју обезбеђује разноврсна исхрана из свих 7 група намирница(житарице и производи;млеко и млечни производи;месо,риба,јаја;поврће;воће;масти и уља и шећер и шећерни концентрати)
  • Леп изглед хране да би се укључили пробавни сокови
  • Вођење рачуна о навикама у исхрани
  • Усклађивање исхране са дневним ритмом рада и радним обавезама
  • Честе оброке са мањом количином хране

ДНЕВНИ ОБРОК ПРЕДСТАВЉА ОДРЕЂЕНУ КОЛИЧИНУ НАМИРНИЦА САДРЖАНИХ У СВИМ ДНЕВНИМ КОНЗУМИРАНИМ ВРСТАМА ЈЕЛА.

ДНЕВНИ ОБРОК СЕ ДЕЛИ НА 3 БАЗИЧНА ОБРОКА ДОРУЧАК,РУЧАК ВЕЧЕРУ,АЛИ СЕ ПРЕПОРУЧУЈУ И МЕЂУОБРОЦИ(УЖИНЕ)

Доручак штити организам од преморености и физичке исцрпљености. Да би доручак био у складу са узрастом,потребама организма неопходно је пратити: енергетске потребе  ради одржавања нормалне функције организма ,да садржи све нутритивне састојке(градивно –енергетске,заштитне супстанце) ради регенерације ткива,регулисања метаболичких процеса,да је лако сварљив,да не оптерећује органе за варење,да не ствара замор и поспаност.

Правилан доручак мора да садржи житарице и то интегралне које су извори ткз.”спорих угљених хидрата” који не доводе до наглог пораста гликемије,млека и млечних производа као извора беланчевина,калцијума  и воћа као извора заштитних супстанци;минерала и витамина.

Ручак је енергетски  најбогатији обед у току дана

Ручак је састављен из више врста намирница и састављен је из више врста јела.

Ручак се састоји од :

  • Супе или чорбе;течности бистре,легиране или мутне
  • Главно јело са месом,рибом,пилетином или јајима уз прилог са поврћем,као и

салата .Намирнице у току дана морају бити разноврсне.

Пример ручка (600 kCal )

Барена пилетина 100г,барени броколи 200г(2 већа цвета),барен кромпир 100г(1 већи кромпир),шаргарепа 100г(1 комад већа),супа 150г

  • Хлеб интегрални 50г (1 кришка дебљине хемијске оловке),грашак са кукурузом шећерцем 150г,печен ослић(100г,10г уљамаслиново или сунцокретово)
  • Кељ са јунетином 200г,хлеб интегрални 50г
  • Кромпир пире 250г(кромпир 250г,млеко 50г,маслац 5г),скуша 100г са 10г маслиновог уља,кисели купус 100г

Вечера у укупном дневном енергетском уносу треба да чини  20 % укупне енергије .За енергетски унос од 1600 кCal то треба да буде 320 кCal. Вечера треба да се састоји од житарица,млечних напитака и то уколичини од 200 мл,млечних производа.

Савети

Деца воле ужине

  • Навике у исхрани које треба избегавати су:коришћење бочице,веће количине

слаткиша,густе сокове,заслађене житарице,чипс,смоки.

  • Уместо кондиторских производа обогатите јеловник свог детета са сушеним

воћем(бруснице,суве шљиве,кајсија) и орашастим воћем(орах,лешник..).

  • Увек дајте предност сезонским намирницама у односу на оне које то нису(нпр.у јесењем

периоду предност дати бундеви-дулеку у односу на банану).

  • Деца су врло осетљива на темпeратуру хране,већина деце не воли ни сувише топлу,ни

 

 

сувише  хладну храну.

  • Деца воле када им се храна лепо сервира.

 

  • Избегавати прекувану храну. Укусније им је сочно, него суво месо.

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram