Исхрана треба да нашем организму обезбеди ону количину енергије која ће омогућити нормално функционисање организма, а веома је важно да унос минерало-заштитних супстанци буде такав да нам обезбеди јак имунитет, а самим тим и ређе обољевање.
На избор намирница које користимо у исхрани утиче више различитих чинилаца, као што су пол, узраст, физичка активност, здравствено стање. Да бисмо се хранили правилно, веома је важно да се придржавамо одговарајућег времена за оброк и да не узимамо храну неконтролисано у свако доба дана, без размишљања.
Здрав стил живота поред правилне исхране подразумева и свакодневну физичку активност, боравак на свежем ваздуху и довољно сна тј. одмора.
Правилан режим исхране се карактерише високим уносом сложених угљених хидрата, дијеталних влакана и високим уносом мононезасићених масних киселина, пре свега високим уносом маслиновог уља. Овакав режим исхране се карактерише лаком сварљивошћу због начина припреме хране, а уједно је то и режим исхране који омогућава ојачање отпорности организма.
Карактеристике правилног режима исхране су:
• Исхрана мора бити разноврсна
• Правилна исхрана подразумева 3 главна оброка и 2 ужине (воћне порције или млечне порције) током дана
• Размак између оброка мора бити најмање 3 сата
• Велика потрошња воћа и поврћа
• Велика потрошња хлеба од целог зрна житарица
• Бар два пута недељно црвена меса замените рибом из дубоких мора и живинским месом
• За припрему хране користите кување, печење или барење (избегавајте пржење и поховање)
Савети за правилан режим исхране деце :
• Оброке учините разноврснијим уз бројно свеже поврће (зелениш, салате, супе богате поврћем)
• Користите маслиново уље за кување, маслиновим уљем замените маслац, маргарин и друге масноће у исхрани
• Користите житарице од целог зрна, тестенине, разне сушене махунарке и сочиво
• Једите кромпир и пиринач као замене за хлеб
• Уместо безалкохолних пића пијте воду и другу течност сиромашну шећером (припремајте свеже цеђене сокове од лимуна, поморанџе…)
• Уместо дезерта који су богати рафинисаним шећером, белим брашном и засићеним масноћама поједите свеже воће и посни сир
• Укључите шаку ораха, бадема и лешника као здраве грицкалице уместо комерцијално пржених, засољених грицкалица
Нутрициониста Предшколске установе "Наше дете", Данијела Цвејић